21 Ekim 2023 Cumartesi

Konut Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

 

konut fiyatlarını arttıran unsurlar
Konut fiyatlarını etkileyen faktörler

Konut fiyatları son yıllarda uçtu değil mi? Öyle ki, orta ve üst gelir grubu bile konut alamaz hale geldi neredeyse. Peki konut fiyatları niye artıyor? Daire fiyatları düşecek mi, artacak mı? Ev fiyatlarını artıran faktörler nelerdir? buyrun beraber bakalım...

Konut alım satım rakamlarını ve konut fiyatlarını etkileyen faktörler

* Konut arzı: Her konuda olduğu gibi arz talep bu konuda da baş etken tabi ki. Ancak arzı etkileyen de makroekonomik durum, ülkemizin ekonomik durumu ve güven unsuru. Yani konutları yapıp satanlar kendini güvende hissederse, satabileceğine inancı yüksekse, o zaman daha cesaretle ve daha çok konut yapar, daha çok arz olur, bu da fiyatları azaltır. Tersine dünyada ve ülkemizde belirsizlikler hakimse, yeni konut yapımı azalırsa arz azalır ve fiyatlar artar.

* Yabancılara yapılan satışlar konut piyasasında fiyatları yükselten etkenlerin önemlilerinden. Göç ve yabancıların ülkemizde konut almaya olan ilgisi konut fiyatlarını artıran faktörlerden. Talep artarsa fiyatlar artar tabi ki.

* TL zayıf olursa ve enflasyon yüksek olursa, konuta olan talep artar.

* Enflasyonun yüksek olması aynı zamanda inşaat maliyetlerini artıracağından, konut fiyatları da artar. Konut fiyatlarının artışı, konut alım gücünü zayıflatır.

* Faizler çok yüksek olursa, kredi kullanmak zorlaşacağından kredili ve ipoteğe dayalı ev alım-satımları azalır. (www.borsa-ekranim.com.tr)

Görüldüğü gibi pek çok etken konut fiyatlarına etki ediyor. Herkes için başını sokacak bir ev, yatırım olacak bir sürü konut diliyorum :) Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yasal Uyarı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitede yer alan bilgi ve yorumların doğruluğu ve yeterliliğini hiçbir şekilde garanti edemeyiz. Yatırım kararları, çeşitli verileri inceledikten sonra, kişinin kendisinin vereceği kararlardır. Verdiğiniz kişisel yatırım kararlarınızın olası olumsuz sonuçlarından Borsa Ekranım yöneticileri sorumlu tutulamaz.