14 Eylül 2023 Perşembe

BİST 100 Teknik Analiz

 BİST 100 Yorum - Borsa Teknik Analiz

Borsa İstanbul'da son dönemde çok güzel bir ralli oldu. Bir çok hisse çok iyi yükselişler yaptı, bunu değerlendiren yatırımcılar büyük kazançlar elde etti. Bist 100 son düzeltmesinden beridir tam 18 haftadır yükselişte. Bu yükseliş esnasında sadece 2 defa kırmızı haftalık mum kapanışı yaptı. Kalan 16 mumun hepsi yeşildi.

Borsada yükseliş devam eder mi? Borsada yükseliş bitti mi?

Bu piyasalarda her zaman söylendiği gibi, hiç bir şey sonsuza kadar düşmez, hiç bir şey de sonsuza kadar yükselmez. Borsamız tabiki zamanı geldiğinde düzeltmesini yapacaktır. Düzletme zamanı geldi, bunu biliyoruz. Ama zamanını

kimse bilemez. Hemen bugünlerden itibaren mi? Yoksa haftalar sonra mı? Bunu kimse bilemez. Şimdi biraz BİST 100 grafiklerini inceleyelim, bakalım grafikler ne diyor?

(Not: Bu sayfadaki bilgiler sadece fikir ve eğitim amaçlıdır. Sadece buradaki bilgilere göre yatırım yapmak size kazanç sağlayabileceği gibi, kayıp da yaşatabilir. Lütfen sayfanın en altındaki yasal uyarıyı okuyunuz.)

BİST 100 Logaritmik TL Grafiği

Borsa yorum analiz

Yukarıda BİST 100 endeksinin logaritmik grafiğini görüyoruz. Grafikteki her mum 1 haftayı ifade ediyor. Bu grafikte, endeksin 2021 yılından beri yukarı yönlü bir kanal içinde hareket ettiğini görüyoruz. Fiyat bu süreç içinde kanalın alt destek çizgisine 3 defa ve üst direnç çizgisine 3 defa temas etmiş. Peki şu an kanalın neresinde? Üst direnç çizgisi yakınlarında. Yorum sizin...

Tabiki sonsuza kadar bu kanal içinde hareket etmeyecek, Bir noktadan sonra bu kanal işlevini yitirecek, ama bizim için önemli bir gösterge.

BİST 100 Dolar Bazlı Grafiği

borsa dolar bazlı grafik
Üstte BİST 100 dolar bazlı grafik çalışmasını görüyorsunuz. Grafikteki her bir mum 6 ayı ifade ediyor. Görüldüğü gibi borsamız 1990 yılından beri dolar bazlı olarak bir kanal içinde hareket ediyor. Aslında bundan sadece 1-1,5 yıl önce dolar bazlı diplerde olduğumuz görülüyor. Değerlendirebilenlere helal olsun. Bunun yanısıra 2010 yılından beri bir düşen kanal içinde hareketimiz de var. Grafikteki üst üste çizilmiş iki düşen kanaldan alttakini aşmışız. Hatta sondan bir önceki kırmızı mum tam oraya değip, tekrar piyat yukarı dönmüş. Buna retest deniyor. Bu şekilde olan retest sonrası genelde yukarı hareket beklenir. Üst üste çizdiğimiz iki düşen kanalı tek bir kanal olarak düşünüp yorumlarsak, bu durumda o kanalın üst direnç çizgisindeyiz. Burayı aşmak önemli. Aşarsak dolar bazlı yeni ralliler olabilir. Aşamazsak kanal içinde önceki gibi aşağı yönlü hareketler gelebilir.

BİST 100 Göstergeler

Göstergelerin durumu TL bazlı grafiklerde de, dolar bazlı grafiklerde de aynı. Aylık grafikte görünüm olumlu, yani uzun vade olumlu diyebiliriz. Ancak haftalık grafiklerde göstergeler aşırı alım bölgesinde. Henüz sata dönmüş değil, ama aşırı alım bölgesindeyiz. (Stokastik RSI ve MACD değerlendirmesi). Yani bu zamanlar risk alınacak zamanlar değil. Tetikte olma zamanları. Düzeltme gelebilir.

BİST 100 hareketli ortalamalar grafiği

borsa hareketli ortalama ma ema

Yukarıda BİST 100 grafiğinde hareketli ortalamaları görüyoruz. Her mum bir günü ifade ediyor. Kırmızı çizgi 100 günlük ortalama (EMA), mavi çizgi ise 200 günlük hareketli ortalama (EMA). Görüldüğü gibi borsamız düzeltme yaptığında çoğu zaman 100 günlük ortalamadan ya da 200 günlük ortalamadan destek alıp tekrar yükseliyor. O halde düşüş başladığında 100 günlük, 200 günlük ortalamaları dikkatle takip etmek ve belki de alım yerlerimizi buna göre belirlemek faydalı olabilir. Ek olarak 50 günlük ortalamayı da izleyin derim.

Bu analizlerin benim için amacı, bir strateji belirleyebilmektir.Amacım tepede satıp, dipte almak değil. Amacım al sat değil. Hele günlük, bir kaç günlük al-satlar asla tarzım değil, tavsiye edebileceğim bir şey de değil. Kazanmak için bir stratejimizin olması gerekiyor. Bu strateji de uzun vadeli olmalı. Hemen zengin olamayız. Hemen zengin olmak isteyen bu piyasada çok para kaybeder. Teknik analizin amacı, "ne olursa, ben ne yapacağım?" bunu belirlemek olmalı. Herkesin stratejisi farklıdır. Saygı duyarım. Ama teknik analiz bilmek, tepedelerden almamızı veya diplerde satmamızı önleyebilir. Bize NE ZAMAN almamızın daha uygun olacağı hakkında fikir verebilir. Doğruluğu kesin değildir elbette, ama önemli bir fikir vereceği aşikardır.

Bol kazanç herkese...


1 yorum:

  1. Bence sağlam bir düşüş geliyo. Bist bir süre kendine gelemez. Daha bu düşüş hiç bişe deil. ytd.

    YanıtlaSil

Yasal Uyarı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitede yer alan bilgi ve yorumların doğruluğu ve yeterliliğini hiçbir şekilde garanti edemeyiz. Yatırım kararları, çeşitli verileri inceledikten sonra, kişinin kendisinin vereceği kararlardır. Verdiğiniz kişisel yatırım kararlarınızın olası olumsuz sonuçlarından Borsa Ekranım yöneticileri sorumlu tutulamaz.