18 Ekim 2023 Çarşamba

ABD Dolar Endeksi Nedir?

  

DXY nedir?
ABD Dolar endeksi nedir

ABD Dolar Endeksi Nedir? ABD Dolar Endeksi Ne Demek? 

ABD Dolar endeksi, ABD dolarının diğer ülke para birimleri karşısındaki gücünü ifade eder. Hesaplamada ABD doları 6 major ülke para birimi ile kıyaslanır. Bu para birimleri: 1. Euro, 2. İngiliz sterlini, 3. Japon yeni, 4. Kanada doları, 5. İsveç kronu ve 6. İsviçre frangıdır.

DXY Endeksi Nedir? DXY nedir?

DXY dolar edneksinin kısaltmasıdır. Dolayısıyla DXY endeksi, ABD dolar endeksini ifade eder.

DXY yükselirse ne olur? DXY'nin yükselmesi ne anlama gelir?
DXY artarsa ne olur? DXY azalırsa ne olur?

DXY yükseliyorsa, ABD doları diğer ülke para birimlerine karşı güç kazanıyor demektir. Bu durumda ABD doları diğer ülke para birimlerine karşı artış gösterir. Tabi bu artışta, ilgili ülkenin kendi para biriminin durumu da önemlidir. Örneğin DXY ölçümüne katılan 6 para biriminden 5'i düşüşte olsun, sadece Euro çok yükselişte olsun, bu durumda DXY artarken, ABD doları diğer 5 para birimine karşı artabilir, Euro'ya karşı değer kaybedebilir. 

Yani kısacası dxy artıyorsa dolar fiyatı artar. Bu süreçte TL değer kaybediyorsa, doların artışı daha da şiddetlenir.

Dxy artarsa dolar ne olur? Dxy düşerse dolar ne olur?

Dxy artarsa, dolar da artma eğiliminde olur. Dxy azalırsa, dolar da azalır. Tabi ki karşılaştırıldığı para birimiyle de ilişkili olarak...

Dxy artarsa bitcoin ne olur?

Dxy bitcoin ilişkisi: Piyasada genellikle DXY yükseldiğinde doların güçleneceği ve bitcoinin düşeceği yönünde algı mevcut. Yapılan bir bilimsel çalışmaya göre, dolar kripto paraları etkiliyor, ancak kripto paralar doları o kadar etkileyemiyor (Doğan S, Yamak N. Kripto Para Fiyatları ile Dolar Endeksi Arasındaki Nedensellik İlişkisi. Bankacılık Dergisi. Yapılan bir başka bilimsel araştırmada, dxy ile bitcoin ilişkisi araştırılmış ve sonuçlar bir bilimsel araştırma makalesi şeklinde yayımlanmıştır. Sonuçlara göre dolar indeksi (dxy) ile bitcoin (btc) arasında bir nedensellik ilişkisi bulunmadığı tespit edilmiştir. (https://doi.org/10.25287/ohuiibf.1082473)

DXY artarsa ons ne olur?

Genel olarak dolar endeksi ile ons altın arasında ters ilişki olduğu düşünülür. DXY artarken onsun düşeceği, DXY azalırken de ons altının artacağı varsayılır. Tabi ki bu her zaman geçerli değildir.

www.borsa-ekranim.com.tr


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yasal Uyarı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitede yer alan bilgi ve yorumların doğruluğu ve yeterliliğini hiçbir şekilde garanti edemeyiz. Yatırım kararları, çeşitli verileri inceledikten sonra, kişinin kendisinin vereceği kararlardır. Verdiğiniz kişisel yatırım kararlarınızın olası olumsuz sonuçlarından Borsa Ekranım yöneticileri sorumlu tutulamaz.