19 Ekim 2023 Perşembe

Borsa Neden Düşüyor?

 

Bist 100 neden düştü?
Borsa Neden Düşüyor?

Borsa sert düşüşünü sürdürüyor. Bugün de BİST100 %3,36 değer kaybetti. Bir çok hisse bundan çok daha fazla değer kaybetti. Peki borsa neden düştü? Borsa daha düşer mi? Nereden döner? Borsa ne zaman yükselir? İnceleyelim...

Borsa Neden Düşüyor?

Aslında cevabı çok basit. Borsa düşüyor, çünkü hem temel, hem teknik sebepleri var. Cuk diye de oturan sebepler bunlar. Öncelikle borsa niye düşüyor sorusuna şu an herkesin cevabı: Savaş! Bu doğru tabi ki. İsrail-Filistin savaşı piyasaları olumsuz etkiledi. Savaş büyür mü? Bizi etkiler mi? Bu gibi belirsizlikler de direk yatırımcıyı kaçırdı. Borsa belirsizliği sevmez. Böyle zamanlarda herkes güvenli liman arar. Ya nakitte(doları da nakit olarak düşünmeliyiz) bekler ya da güvenli liman olarak gördüğü yatırım araçlarına (altın gibi) yönelir. Borsada düşüşün temel analize dayalı sebebi böyle.

Borsadaki düşüşün teknik analize dayalı açıklaması

Bir ay önce yayımladığım "BİST100 teknik analiz" başlıklı yazımı okumak için üzerine tıklayabilirsiniz. Orada da ifade ettiğim gibi, BİST100 yükselen bir kanalın tepe noktasındaydı. Yani üst direnç çizgisinde. Daha önce 2 defa deneyip geri döndüğü çizgide. İşte böyle zamanlarda piyasa bir haber arayışına girer. Normal zamanda hiç etki yapmayan ufacık bir haber bile böyle zamanlarda çok sert düşüşleri başlatabilir. Çünkü herkes tetiktedir ve o haberi beklemektedir. İşte böyle en ufak haberin bile düşüş dalgasını başlatabileceği bir anda çok büyük bir haber düştü piyasaya: Savaş! Piyasa istediği haberi buldu ve saldı kendini aşağıya.


BİST100 Teknik analizi by borsa-ekranim_com_tr on TradingView.com

Ayrıca ek bir şeyler istiyorsanız, BİST100 grafiğinde omuz-baş-omuz ve kimilerine göre de ikili tepe formasyonu oluştu. Günlük grafikte daha iyi görülüyor. Bu formasyonların ikisi de sonrasında düşüş getiren formasyonlardır.

Borsa daha düşer mi? Borsa ne kadar düşer?

Düşüşü takip ederken Fibonachi destek çizgilerini ve özellikle de 50,100 ve 200 günlük EMA ortalamalarını takip etmek gerekir. Bunların birinden dönebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yasal Uyarı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitede yer alan bilgi ve yorumların doğruluğu ve yeterliliğini hiçbir şekilde garanti edemeyiz. Yatırım kararları, çeşitli verileri inceledikten sonra, kişinin kendisinin vereceği kararlardır. Verdiğiniz kişisel yatırım kararlarınızın olası olumsuz sonuçlarından Borsa Ekranım yöneticileri sorumlu tutulamaz.