21 Eylül 2023 Perşembe

Tek Fiyat Emir Toplama

Tek fiyat emir saatleri, tek fiyat cezası

 Tek fiyat emir toplama ne demek? Tek fiyat nedir?

Normal bir borsa gününde olduğunun aksine, saat 10.00-18.00 arasında her an alım satım yapılamayan,  gün boyunca verilen alım satım emirlerinin toplanıp, eşleştirilip, sadece günde 5 defa alım-satımın gerçekleştiği tedbir türüne tek fiyat emir toplama denir. Bir hisseye tek fiyat emir toplama tedbiri uygulandığında, hisse fiyatı gün içinde sürekli yukarı aşağı hareket etmez. Günde 5 defa gerçekleşen alım satım zamanla

rında hisse fiyatı değişir. Onun dışında sürekli sabit bir fiyat gözlenir.

Tek fiyat emir toplama başlamıştır ne demek?

Hissede verilen tüm alım satım emirleri bir havuzda toplanacak ve alım satım işlemleri günde sadece belirli 5 zamanda gerçekleşecek anlamına gelir.

Tek fiyat emir saatleri

Tek fiyat cezası alan hissede gün boyunca emir verilebilir. Ancak verdiğiniz emirler hemen gerçekleşmez. Çünkü tüm emirler bekletilir ve alım satım sadece belirli 5 zamanda gerçekleşir. Tek fiyat emir saatleri şu şekildedir:

09.55

12.55

13.55

17.55

18.05

Alım satım sadece bu saatlerde gerçekleştiğinden, bu saatler dışında hisse fiyatı sürekli sabit görünür. Bu saatler geldiğinde alım satımlar gerçekleşir ve hisse fiyatı değişir. Bu zamanlar arasında verilen tüm emirler bekletilir. Dediğim gibi gün boyu emir verebilirsiniz ama emriniz bekler. saati gelince gerçekleşir.

Tek fiyat emir toplamada hisse fiyatı nasıl belirlenir?

Gün boyunce verilen tüm emirler bekletilir. En yüksek miktarda alım ve satımın gerçekleşmesini sağlayan fiyat seviyesi hesaplanır ve tüm işlemler bu fiyat seviyesinden gerçekleşir. Bir örnek verelim. Diyelim ki, saat 10.20. O an hisse fiyatı 100tl olsun. Hissede alım satım yapmak isteyen 50 kişi var. Bunlardan 20 kişi 102 tl'den alım emri veriyor. 24 kişi de 102 tl'den satış emri veriyor. Kalan 6 kişi de farklı fiyatlardan alım ve satım emri veriyor. Bu örnekte en çok alım-satım yapılmak istenen fiyat 102tl olduğundan, bir sonraki işlem saati olan 12.55 geldiğinde hisse fiyatı bir anda 102tl olarak değişir ve alım satım emri veren herkesin emri bu fiyat baz alınarak değerlendirilir. Yani kalan 6 kişiden biri 105tl'den emir vermiş ise, o da 102tl'den alım yapmış olur. Ancak 101tl'den emir veren kişi, eşleşme fiyatı olan 102tl'nin altında kaldığından işlemi gerçekleşmez. Umarım anlaşılmıştır.

Tek fiyat cezası neden gelir? Tek fiyat emir toplama amacı nedir? Tek fiyat niye gelir?

Tek fiyat uygulamasında tüm emirler bekleyip, günde sadece 5 defa alım satım olduğundan, hisse fiyatı daha az hareket eder. Volatiliteyi, yani hisse fiyatının aşırı ve sert hareketlerini azaltmak amacıyla uygulanır. Böylece hisse gün içinde bir aşağı bir yukarı anlık sert yükseliş ve düşüşler yapamaz. Hisse fiyatı günde sadece 5 defa değişir.

Tek fiyat emir toplama SPK tarafından yatırımcıları korumak için uygulanır. Borsacılar arasında genelde "tek fiyat cezası" olarak bahsi geçer. Ben de bu nedenle yazının bazı yerlerinde tek fiyat cezası olarak bahsettim.

Tek fiyat emir toplama iyi midir?

Tek fiyat tedbiri yatırımcıları yüksek volatiliteden (oynaklık) korumak için yapılır. Bunun hisse fiyatını yükselteceğini ya da düşüreceğini söylemek doğru olmaz. Ancak bu tür tedbirler yatırımcıların bir kısmı tarafından ceza olarak algılandığından, hisseden uzaklaşmaya sebebiyet verebilir.

Tek fiyat cezası hisseyi nasıl etkiler?

Hissenin sert hareketleri biter. Hisse fiyatı günde sadece 5 defa değişir. Onun dışında sabittir. Yatırımcılar tarafından nasıl algılandığı önemlidir. Ceza olarak algılanırsa hisseden uzaklaşma sebebi olabilir.

Tek fiyatta satış nasıl yapılır?

Normal hisse satar gibi emir verilir. İşlem saati gelince (gün içindeki 5 işlem saati yukarıda var) hisse satışı gerçekleşir.

Tek fiyat cezası kaç gün sürer? Tek fiyat uygulaması ne zaman biter?

Süresi hisseden hisseye değişir. Hisseye kaç gün tek fiyat yasağı geldiyse o kadar sürer. Borsa Kap haberlerinden hissenize gelen tedbirin süresini öğrenebilirsiniz. https://www.kap.org.tr/tr/

Tek fiyat emir iptali nasıl yapılır?

Tek fiyat uygulamasında verdiğiniz emirleri emir toplama süresi boyunca iptal etme veya değiştirme hakkınız vardır.

Tek fiyat cezası uygulamasında hangi emir tipleri kullanılabilir?

Limit, piyasa, piyasadan limite, kalanı iptal et ve dengeleyici emirler tek fiyat uygulamasında kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yasal Uyarı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitede yer alan bilgi ve yorumların doğruluğu ve yeterliliğini hiçbir şekilde garanti edemeyiz. Yatırım kararları, çeşitli verileri inceledikten sonra, kişinin kendisinin vereceği kararlardır. Verdiğiniz kişisel yatırım kararlarınızın olası olumsuz sonuçlarından Borsa Ekranım yöneticileri sorumlu tutulamaz.