4 Ekim 2023 Çarşamba

Tüpraş TUPRS Teknik Analizi - Grafik Yorumu

 

TUPRS Tüpraş grafik yorum
Tüpraş TUPRS Teknik Analizi Grafik Yorumu

TUPRS Teknik Analizi

Yukarıdaki fotoğrafta son 25 yılın TUPRS grafiğini görüyorsunuz. Grafikteki her bir mum 3 ayı ifade ediyor. Grafik Tüpraş dolar bazlı logaritmik grafiği. Grafiğe göre Tüpraş üst kanaldaki direnci 25 yıldır aşamıyor. 25 yıl içinde bu direnç çizgisine 5 defa temas etmiş, ama her temas ettiğinde hızlı bir düşüş yaşamış. Son günlerde bu çizgiye bir kez daha temas edip geri çekildi. Peki şimdi ne olacak? TUPRS düşer mi? Yükselir mi? TUPRS daha ne kadar düşer? Tüpraş neden düşüyor? Grafik aslında çok şey söylüyor.

Bu direnç aşılırsa çok büyük yükselişler olabilir. Ama 25 yıldır aşılamayan bir direnç olduğunu unutmayalım. Şimdi düşer mi yükselir miden ziyade bir şeye odaklanmamız lazım. O da bizim kişisel stratejimiz. Hep söylüyorum, herkesin kendi kişisel stratejisi olmalı. Benim stratejime göre mesela, bu grafiğin bana anlattığı en önemli şey, buralar alım yeri değil. Alan olabilir, farklı düşünen olabilir. Siz de alabilirsiniz, sonuçta yatırım tavsiyesi vermiyoruz. Ama ben kişisel olarak almam ve biraz gözlemlerim. (Tekrar altını çiziyorum, bu bir yatırım tavsiyesi değildir, lütfen sayfanın en altındaki yasal uyarıyı okuyunuz.)

Tüpraş TUPRS daha düşer mi? Tüpraş daha ne kadar düşer?

Önemli olan geleceği tahmin etmek değil, bir strateji oluşturmaktır dedim ya, mesela ben olsam nasıl bir strateji yapardım? Grafikte gördüğümüz bir Fibonachi kanalı. Düşüşlerde Fibonaçi destek seviyelerini gözlemlememiz gerekiyor. Mesela Fibonachi 0,5 çizgisi benim gözüme güzel bir alım noktası olarak görünüyor. Daha önce defalarca bu noktadan tepki alıp yukarı gitmiş. Bu seviye de yaklaşık 3,20 dolar civarına denk geliyor. Eğer ekonomik kriz gibi bir durum olursa, o zaman da en alttaki Fibonachi 0 çizgisinde alım yapardım. Bu da yaklaşık 1,70 dolar civarına denk geliyor. Tabiki bu alımları nasıl yapacağı kişiye kalmıştır. Kimi ben Fibonaçi 1 çizgisinde satarım, Fibonaçi 0,5'de alırım. Fibonaçi 0 çizgisine düşerse daha da alırım der. Kimi daha uzun vadeli bakar. Fibonaçi 1 de gelse satmaz. Sadece belli çizgilerde ekleme yapar. Kimisi bunları hiç kale almaz, her ay düzenli alırım der. Bunların hiçbirine yanlış diyemeyiz. Hepsi birer stratejidir. Saygı duyarım.

TUPRS Logaritmik TL Grafiği

Tüpraş grafik yorum
TUPRS logaritmik grafik yorumu

Üstteki grafikte de Tüpraş logaritmik TL grafiğini görüyoruz. Yine her mum 3 ayı ifade ediyor. Son 25 yılı gösteren bir grafik. Bu tür uzun vadeli grafiklerin tutarlılığı da çok yüksek oluyor. Grafikte yine bir Fibonachi trend kanalı mevcut. Fibonaçi 3,61'e, hatta 4,23'e gidebilir mi, tabiki gidebilir. Ancak grafiğin genel seyri hep Fibonaçi 0 ile 1 çizgileri arasında. Bir tek son rallide bunun dışına çıkmış. Onu da kurun ve enflasyonun etkisine bağlayabiliriz. Hareketli ortalamaların çok üstündeyiz. Dikkatli olma yerleri yani. Bu grafiğe göre de stratejim beklemek üzerine olurdu. Alım için daha uygun fiyatlar görebiliriz. Fibo 1, Fibo 0,61 çizgileri, 50-100-200 günlük EMA'lar ve 50-100-200 haftalık EMA'ları yakından takip ederdim.

Tüpraş TUPRS Göstergeler Analizi

Hem aylık, hem haftalık, hem de günlük grafiklerde 100 ve 200 EMA hareketli ortalamalarının çok üzerindeyiz. Bu bir risk. Stoch RSI ve MACD'ye göre aşırı alım bölgesindeyiz. Stoch RSI haftalıkta sata dönmek üzere, MACD henüz dönmemiş. Ama aşırı alım bölgesindeyiz, dikkat!

Yukarıda yazanlar teknik bazlı değerlendirmelerdir. Tüpraş hala çok güçlü bir şirket. Hala Türkiye borsasının en güçlü sanayi devi. Tüpraş için hala yüksek hedef fiyatlar ve AL tavsiyeleri verebilir bankalar. Haklıdırlar da. Çünkü o değerlendirmeler temel analize göre yapılıyor. Bilanço harika gelecek belki, bilmiyorum. Gelebilir. Yukarıdaki teknik analiz değerlendirmeleri bunların hiçbirini değiştirmez. Bunları çürütmez ya da yanlış çıkarmaz. O temel analizdir, bu teknik analizdir.

Sizin bakmanız gereken stratejiniz ve paranızdır sadece.

Bol kazançlı yatırımlarınız olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yasal Uyarı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitede yer alan bilgi ve yorumların doğruluğu ve yeterliliğini hiçbir şekilde garanti edemeyiz. Yatırım kararları, çeşitli verileri inceledikten sonra, kişinin kendisinin vereceği kararlardır. Verdiğiniz kişisel yatırım kararlarınızın olası olumsuz sonuçlarından Borsa Ekranım yöneticileri sorumlu tutulamaz.