14 Ekim 2023 Cumartesi

Dolar Endeksi Teknik Analizi

Dolar Endeksi (DXY) Tanımı

Dolar endeksi, ABD dolarının diğer ülke para birimleri karşısındaki gücünü ifade eder. Yani dolar endeksi artarsa, ABD doları diğer ülke para birimlerine karşı artış gösterme eğiliminde olur.

Şimdi dolar endeksi grafiğini uzun vade, orta vade ve kısa vadeli olarak inceleyelim:

Dolar Endeksi Yorumu:

Uzun vadeli dolar endeksi DXY grafiği

DXY grafik
Dolar endeksi grafiği

Üstteki grafikte dolar endeksinin 1985 yılından beri bir düşen trend kanalında hareket ettiğini görüyoruz. Grafikte her bir mum 3 ayı ifade ediyor. 2008'den bu yana bir yükseliş içinde, ancak uzun vadeli düşen trend kanalının daha önceki zirve noktasına yaklaşıyoruz. Bu direnç çizgisine daha önce 1985'de ve 2022'de olmak üzere 2 defa temas etmiş. Yine aynı şey olursa ve aynı direnç çalışırsa, DXY belki de 3-5 yıl sürecek bir düşüş dönemine bile girebilir. Gayet mümkün. Üstelik böyle olursa, üstte 2'li tepe formasyonu da tamamlanmış olur. Şu anda EMA50 ortalamasının da hayli üstünde olduğumuzu ek not olarak belirteyim.

Orta Vadeli DXY Grafiği

Dolar endeksi grafiği
DXY Grafik

Uzun vadeli DXY grafiğinde, 2008'de beri bir yükseliş olduğunu söylemiştim. Şimdi bu grafikte o yükseliş kısmını yakından inceliyoruz. Grafikte her mum 1 ayı ifade ediyor. Gördüğünüz gibi bu yükseliş de belli bir trend kanalı içinde gerçekleşiyor. Ben bunu bir Fibonachi kanalı içinde gösterdim. Kanal direnç çizgilerine harfiyen uymuş. Şu an tam Fibonachi 0,61 direnç çizgisindeyiz. 2018-2020 arasında bu çizgide fazlaca takılmış. Bu kez aşarsak yükseliş devam edebilir, Ancak uzun vadeli düşen trend kanalına yaklaştığımızı da gözden kaçırmayalım. Çok çok 6 ay-1 sene, maksimum 2 sene içinde bu düşen kanalın üst direnç çizgisine temas gelebilir. İşte o zaman 5-10 yıllık bir düşen trend yeniden oluşabilir. Yükselişin 6 ay ile 2 yıl civarı bir ömrü kalmış gibi görünüyor yani.

Kısa Vadeli Dolar endeksi grafiği

Dolar Endeksi Teknik Analiz by borsa-ekranim_com_tr on TradingView.com


Üstteki grafiği büyütüp istediğiniz gibi inceleyebilmeniz için koydum. Grafikte her mum 1 günü ifade ediyor. Kısa vadede 18 Temmuz'dan beri yükselen bir trend kanalı mevcut. İsrail-Filistin savaş haberleri sonrası gelen 5 günlük düşüşten sonra yükselen kanalın desteğinden dönüp, son 2 gün yeşil mum kapanışı geldi. 50 günlük EMA'nın üstünde olduğumuzu da hatırlayalım.

SONUÇ

Uzun Vade: Düşen trend sürüyor
Orta Vade: Yükselen trendin sonuna yaklaşılıyor. (6ay-2 yıl daha devam etmesi mümkün)
Kısa Vade: Yükselen trend devam ediyor. (Bu trend bozulmazsa, 2023 sonuna kadar devam edebilir)
www.borsa-ekranim.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yasal Uyarı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitede yer alan bilgi ve yorumların doğruluğu ve yeterliliğini hiçbir şekilde garanti edemeyiz. Yatırım kararları, çeşitli verileri inceledikten sonra, kişinin kendisinin vereceği kararlardır. Verdiğiniz kişisel yatırım kararlarınızın olası olumsuz sonuçlarından Borsa Ekranım yöneticileri sorumlu tutulamaz.