13 Eylül 2023 Çarşamba

Tüpraş Hisse Temel Analizi

 

TUPRS Temel Analiz

Tüpraş Şirket Bilgileri

Tüpraş Kuruluş yılı: 1983

Tüpraş'ın açılımı nedir?

Türkiye Petrol Rafineleri Anonim Şirketi

Tüpraş ne iş yapar? 

Tüpraş ham petrolü işler. Petrolü rafine ederek çeşitli akaryakıt ürünlerinin üretimini sağlar. Ham petrolü rafine ederek ürettiği akaryakıt ürünleri arasında LPG, gaz yağı, motor yağı, fuel oil, jet yakıtı(uçaklarda, hava araçlarında ve havaalanı yer araçlarında kullanılıyor), bitüm(zift) sayılabilir. Son yatırımcı sunumunda Tüpraş Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi olarak gösterilmiştir.

Tüpraş kimin? Tüpraş hisse kimin?

Tüpraş şirketinin büyük bölümü Koç Ailesi'ne aittir. Tüpraş'ın halka açık kısmı ise %46,78'dir. 

Tüpraş Yönetim Kurulu

Tüpraş yönetim kurulu başkanı Ömer Koç, başkan yardımcısı ise Ali Koç'tur. Diğer Tüpraş yönetim kurulu üyeleri arasında Rahmi Koç, Semahat Arsel, Levent Çakıroğlu, Yağız Eyüboğlu gibi isimler yer almaktadır.

Tüpraş Genel Müdürü Kim?

Tüpraş genel müdürü İbrahim Yelmenoğlu'dur. 2004 yılından beri Koç Holding bünyesinde çalışan Yelmenoğlu, 1 Ocak 2016'dan itibaren de Tüpraş genel müdürlüğü görevini devam ettirmektedir.

Tüpraş pd/dd kaç? Tüpraş F/K oranı kaç?

13.09.2023 itibariyle Tüpraş pd/dd değeri 3,96 iken, Tüpraş F/K oranı ise 6,17 olarak görünmektedir. (Güncel F/K oranı alttaki bilgi kutusunda FKO olarak gösterilmiştir.)

Tüpraş yüzde kaçı halka açık? Tüpraş halka açık mı?

Tüpraş halka açıklık oranı %46,78'dir.

Tüpraş devletin mi? Tüpraş'ın yüzde kaçı devletin? Tüpraş'ın yüzde kaçı Koç'un?

Tüpraş devletin değil, özel sektöre aittir. Tüpraş'ın halka açık olan %46,78'lik kısmı haricindeki %53,2'si Koç Holding'e aittir.

Tüpraş temettü verimi yüzde kaç?

Tüpraş 2016-2019 yılları arasında 4 yıl üst üste temettü ödemesi yaptıktan sonra, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında temettü ödemesi yapmayacağını açıklamıştı. Tüpraş 2023 yılında ise 3 yıllık aranın ardından 2 defa temettü ödemesi yaptı. Tüpraş 2023 temettü verimi %11,23 olarak gerçekleşti. Böylece Tüpraş 2023 yılında karının %65'ini temettü olarak yatırımcılarına dağıtmış oldu. Tüpraş son 5 yılda karının ortalama %43'ünü temettü olarak dağıttı. 

Tüpraş 2024 temettü beklentisi ne kadar?

F/K ve son 3 yıllık kar dağıtımına göre hesaplandığında Tüpraş için 2024 temettü tahmini %11,4 olarak belirlenmiştir. İş yatırım ise Tüpraş 2024 temettü tahminini %8,86 olarak açıklamıştır (hisse başı 12,49). (Not: 2024 rakamları "tahmini" rakamlardır. Şirket farklı orandan temettü dağıtabilir ya da hiç temettü dağıtmama kararı verebilir)


Tüpraş Bilanço Değerlendirmesi

 Tüpraş son çeyrek bilançosunda bir önceki çeyreğe göre hem çeyreklik satışlarını, hem FAVÖK değerini, hem de net karını artırdı.

TUPRS bilanço

Tüpraş 2023/2. çeyrek bilançosu incelendiğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre satışları %7 azalmış, FAVÖK değerini %33 artırmış, esas faaliyet karını %31 artırmış ve net dönem karını %21 oranında artırmıştır.

Tüpraş hisse yorum - TUPRS yorum - Tüpraş hisse analiz

Tüpraş 2023 2. çeyrek bilançosuna göre, önemli aracı kurumlardan İş yatırım, Ak yatırım, Halk yatırım, Ziraat yatırım, Gedik ve Tacirler Yatırım endeks üstü getiri olarak yorumlamış ve Al tavsiyesi vermişlerdir.

Tüpraş Hedef Fiyatı (TUPRS hedef fiyat 2023)

Önemli aracı kurumların Tüpraş hissesi hedef fiyatları şöyle açıklanmıştır (13.09.2023 verisi):
  • İş yatırım: 145 TL
  • Ak yatırım: 129 TL
  • Halk yatırım: 136,3 TL
  • Ziraat yatırım: 143 TL
  • Gedik yatırım: 175,55 TL
  • Tacirler Yatırım: 224 TL
  • Galata Menkul 172 TL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yasal Uyarı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitede yer alan bilgi ve yorumların doğruluğu ve yeterliliğini hiçbir şekilde garanti edemeyiz. Yatırım kararları, çeşitli verileri inceledikten sonra, kişinin kendisinin vereceği kararlardır. Verdiğiniz kişisel yatırım kararlarınızın olası olumsuz sonuçlarından Borsa Ekranım yöneticileri sorumlu tutulamaz.