7 Eylül 2023 Perşembe

Teknik Analiz Nedir?

teknik analiz tanımı

Teknik Analiz Nedir Tanımı:

Teknik analiz, bir hissenin geçmişteki fiyat hareketlerini ve bu fiyatların oluşturduğu grafikleri inceleyerek, kendimize o hisse senedini ne zaman alacağımızı ve ne zaman satacağımızı belirlemek gibi bir yatırım planı oluşturmamızı sağlayan analiz türüdür.

Teknik Analiz Ne Demek?

Teknik analizi geçmişteki fiyat hareketlerinin grafiklerini inceleyerek yaparız. Bu şekilde hisse fiyatıın geçmişte yaptığı hareketlere

bakarak, gelecekte yapacağımız işlemleri planlarız. Teknik analiz ne kadar kısa süreli grafiklerle uygulanırsa, yanılma ihtimali o kadar artar; ne kadar uzun süreli grafikler üzerinde çalışırsak, isabetli kararlar verme ihtimalimiz o ölçüde artar.

Teknik Analiz Yaparken Nelere Bakılır?

Grafikler üzerine çizilen trend çizgileri ve kanalları (desteklerden ve dirençlerden geçen çizgiler), hacim değerlendirmeleri (hacim artarsa ne anlama gelir? hacim azalırsa ne anlama gelir?), göstergeler (RSI, Stokastik RSI, MACD, Bollinger bantları, Ichimoku bulutu, hareketli ortalamalar, süper trend gibi gibi gibi) ve formasyon analizi (flama, ikili dip, omuz baş omuz, çanak vs vs) gibi bir çok değerlendirme teknik analiz kapsamı içindedir.

Teknik Analiz Nereden Yapılır?

Sitemizdeki grafikleri kullanarak teknik analiz yapabilirsiniz. Grafiklerde sol üst köşeden istediğiniz hisse kodunu yazıp enter'e basar, ardından soldaki sütundaki araçları ve üst sütundaki göstergeleri kullanabilirsiniz.

Teknik Analiz Ne Kadar Doğru?

Teknik analiz bize çok önemli ipuçları verir. İsabetli kullanmak tabiki tecrübe gerektirir. Ancak bilen ve kendine göre bir sistemi olanlar için bulunmaz bir nimet diyebiliriz. Doğruluğu tabiki kesin değildir. Zaten teknik analizi gelecekte olacakları tahmin etmeye çalışmak için kullanmak yapılabilecek en büyük hata olur. Doğru olan, teknik analize göre bizim ne yapacağımızı belirlememizdir. Örnek olarak; "fiyat şu kanal içinde uzun süredir hareket ediyor, kanalın alt destek çizgisine gelirse alım yapacağım, kanal içinde devam ettiği sürece ben de hisseyi elimde tutmaya devam edeceğim, kanalın üst direnç çizgisine gelirse satacağım, kanalın alt destek çizgisinin %5 altına düşerse yine satacağım." Bakın bu örnekte her şey apaçık belli. Daha hisseyi almadan herşeyi net bir şekilde belirlemişiz. Ne olursa alacağız, ne olursa satacağız, ne olursa elimizde tutmaya devam edeceğiz, her şey belli. En ufak tereddüt yok. Tahmin yok. Gelecekte ne olacağını bilmeye çalışmıyoruz. Fiyat ne yaparsa ben ne yapacağım, bunu belirliyoruz. Teknik analiz bu şekilde ve uzun vadeli olarak kullanılırsa en faydalı sonuçları veriyor bana göre.

Teknik Analiz Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Bana göre en az 1-2 yıl. Herkesin öğrenme eğrisi farklıdır tabiki ama, benim önerim ilk 3 ay hiç işlem yapmadan okumak ve video izlemek, sonra uzun süre bizi üzmeyecek küçük miktarlarla işlemler yapmak, En az bir yıl sonra daha büyük işlemlere girmek. Denir ki, "en az 2 ralli ve 2 çöküş görmeden ben borsacıyım demeyin." :)) Katılıyorum.

Teknik Analiz Eğitimi

Teknik analiz eğitimi için ücretli kurslar ve online eğitimler mevcuttur. Bunun dışında teknik analiz öğreten kitaplar vardır. Sitemizdeki borsa kitapları bölümünü incelemek isterseniz tıklayın. İnternetteki pek çok ücretsiz döküman ve youtubedeki sayısız video da teknik analiz eğitiminize inanılmaz katkılar verecektir.

Teknik Analiz Formasyonlar

Flama, ikili dip, omuz baş omuz formasyonları teknik analizdeki formasyonlardan sadece birkaçı. Teknik analiz formasyonları tabiki bir fikir verebilir, ancak gerçekleşme oranları çok yüksek değil kanımca. Yani sadece grafikte bir formasyon gördünüz diye bir işlem yaparsanız, yanılma payınız çok büyük olur bilesiniz. Formasyonları sadece diğer analizlerime ek olarak bir destekleyici olarak kullanıyorum. Formasyona güvenip hiç bir şey yapmam. Teknik analizde çok formasyonlardan çok daha önemli şeyler var bana göre.

Teknik Analiz Kitap

Teknik analiz anlatan kitapları incelemek ve edinmek için, sitemizdeki borsa kitapları bölümünü inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yasal Uyarı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitede yer alan bilgi ve yorumların doğruluğu ve yeterliliğini hiçbir şekilde garanti edemeyiz. Yatırım kararları, çeşitli verileri inceledikten sonra, kişinin kendisinin vereceği kararlardır. Verdiğiniz kişisel yatırım kararlarınızın olası olumsuz sonuçlarından Borsa Ekranım yöneticileri sorumlu tutulamaz.