9 Eylül 2023 Cumartesi

Halka Arz Nedir?

 

halka arz

Halka arz nedir?

Basit bir dille açıklamak gerekirse, halka arz bir şirketin belli bir yüzdesinin küçük paylara, yani hisselere bölünerek halka satılmasıdır. Bu yolla halk şirkete ortak olurken, şirket de sattığı hisselerin parasını kasasına koymaktadır. Şirket bu parayı yeni yatırımlar yapıp şirketi daha da büyütmek, nakit akışını güçlendirmek ya da
borçlarını ödemek gibi farklı amaçlar için kullanabilir.

Halka arz takip

Halka arz edilen hisseleri sitemizden takip edebilirsiniz. Yeni halka arz olduğunda bankalarda veya borsa aracı kurumlarında açacağınız yatırım hesapları sayesinde halka arz edilen hisseleri alabilirsiniz.

Halka arz nasıl alınır?

Önce bir yatırım hesabınızın olması gerekiyor. Yatırım hesabını bankanızdan online olarak açabiliyorsunuz. Banka önce sizin risk algınızı öğrenmek için bir anket doldurtuyor. Sonra yatırım hesabınızı açıyorsunuz. Bazı hisseler yatırım hesabınızdaki(veya e-şube) "hisse senetleri>halka arz>halka arz talep gir" şeklinde alınıyor. İstediğiniz kadar hisse senedi talebi yapıyorsunuz. Ancak sizin gibi herkes almak istediği için talebinizin sadece bir kısmını verir. Örneğin bu yazının yazıldığı Eylül 2023 tarihlerinde halka arza çok rağbet var. Bu zamanlarda 300tl-500tl, bazen 1000tl kadar hisse veriyor halka arzlar. Yani siz 100.000tl lik talep de girseniz, 1000 tl lik talep de girseniz fark etmiyor. Eşit dağıtım usulü ile halka arz yapılıyorsa, herkese eşit veriliyor. Mesela siz 100.000tl lik talep de girseniz, hesabınıza 1000tl'lik hisse düşüyorsa, sadece o kadar hisse geçiyor. Kalan 99.000 tl niz hesabınıza iade ediliyor.

Halka arz nasıl satılır?

Halka arzdan talep yapıp hisselerinizi aldıktan sonra bekliyorsunuz. Birkaç gün sonra hisseler borsada işleme açılıyor(İşleme açılacağı tarih önceden duyuruluyor). Hisselerin işleme açıldığı ilk günden itibaren istediğiniz zaman hisselerinizi satabilirsiniz. Almak isteyenler olduktan sonra sorun yok.

Halka arz hissseleri

En güncel halka arz hisselerini görmek için tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yasal Uyarı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitede yer alan bilgi ve yorumların doğruluğu ve yeterliliğini hiçbir şekilde garanti edemeyiz. Yatırım kararları, çeşitli verileri inceledikten sonra, kişinin kendisinin vereceği kararlardır. Verdiğiniz kişisel yatırım kararlarınızın olası olumsuz sonuçlarından Borsa Ekranım yöneticileri sorumlu tutulamaz.