19 Eylül 2023 Salı

Borsa Neden Düşüyor?

borsa neden düştü? borsa daha düşer mi?

Borsa niye düşüyor?

Borsa İstanbul son günlerde yaptığı düşüşle gündeme oturdu. Yaptığı uzun süreli ralliden sonra yaklaşık 1 haftadır olan düşüşler yatırımcıların canını sıktı. Özellikle geçtiğimiz günde BİST 100 endeksi bir günde %3,54 değer kaybederek günü 7680 puandan tamamladı. Düşüşün sertleşmesi bazı yatırımcılarda endişeye sebep oldu.

Peki borsa neden düştü? 

Borsadaki düşüşün çeşitli sebepleri var. Bu düşüş hem teknik analize dayanan, hem de temel analize dayanan çeşitli yönlerden açıklanabilir. Önce temel analize bir bakalım.

Olaya küresel olarak bakarsak, yurt dışı piyasalarda dalgalı bir seyir hakim. Piyasaların gözü ABD merkez bankasının açıklayacağı para politikası kararlarında. Yurt içinde ise Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyor. 

ABD merkez bankası olan FED, faiz kararını çarşamba günü açıklayacak. Piyasadaki beklenti %99 ihtimalle FED'in faizini sabit bırakacağı yönünde. Ancak sadece faiz kararı değil, toplantı sonrasında Fed başkanı Jerome Powell'in konuşmasında nasıl mesajlar vereceği de çok önemli.

Borsadaki düşüşün teknik analize dayalı sebeplerine bakmak gerekirse, o tarafta da uzun süreli bir yükselişten sonra gelen durgunluk göze çarpıyor.

Borsamız haftalardır çok güzel yükselişler yaptı. Enerji sektçrü ve otomotiv gibi sektörler çok büyük paralar kazandırdı yatırımcısına. Ancak bu gibi yükselişlerden sonra ama az ama çok hep bir durgunluk veya düşüş gelir. Bakın BİST 100 grafikte nerelerde:

bist 100 neden düşüyor?

Görüldüğü gibi son dönemde peş peşe gelen yeşil mumlar var. Kanal içinde üst noktalara kadar gelmiş. Artık dikkatli olma zamanı demiş ve uyarmıştım. Bist 100 ayrıntılı teknik analizi için tıklayın.

Ayrıca BİST 100 dolar bazlı grafiğinde de düşen kanalın üst direnç çizgisindeyiz. Burada takılmak da gayet doğal. Aşağıda onu da inceleyebilirsiniz:

borsa dolar bazlı düşüyor

Böyle zamanlarda borsa kendine bir bahane arar. Bir haber arar. Daha düşük seviyelerde pek de etki yapmayacak bir haber böyle zamanlarda çok büyük etki yapıp bir anda satışları tetikleyebilir. Çünkü işi bilen herkes dikkat kesilmiştir. Satmak gerekebileceğini düşünenler çoğunluktadır.

Borsa daha ne kadar düşer? Borsa düşüşü nerede biter? Nereden döner?

Bunu bilmek imkansızdır. Ancak grafiklere göre belli destek noktaları belirlenir. Klasik yazıları okuyorsanız ve klasik siteleri takip ediyorsanız bu noktada size çeşitli direnç ve destek seviyeleri verirler :) Zahmet etmeyin, ben sizin için baktım. Şu an her yerde, tüm borsa sitelerinde şöyle yazıyor mesela: "BİST 100 endeksi için 8000 ve 8100 seviyesi direnç, 7600 seviyesi destek konumunda." Eeeğe? Bu sizin ne işinize yarayacak? BİST 100'ü takip edip, 7600'ün altına düşerse satayım, yukarı giderse bekleyim falan mı? Ya da 7600'de alayım, 8000'de satarım gibi mi? Güldürmeyin. Böyle para falan kazanılmaz. Böyle yatırım da olmaz. Bir stratejiniz olmalı. Ve bu stratejiyi sağdan soldan duyduklarınıza göre değil, kendi analizlerinize göre belirlemiş olmalısınız. En kötü analiz bile olsa, kendi analiz olmalıdır. Çünkü en azından kendi analizinizde bir sebebiniz vardır. Ben bunu neden yapıyorum? Doğru ya da yanlış bir cevabınız vardır. Ama hiç bir bilginiz ve fikriniz yokken direnç 8000'dir, destek 7600'dür gibi bir bilgi, sizin hiç bir işinize yaramaz. Çünkü sebebini bilmiyorsunuz. Ve en önemlisi, doğru fiyattan alım yaptınız mı? Bu her şeyden önemlidir. Ucuz alan, daha alırken kazanır. En önemlisi ucuz olanı almaktır.

Peki borsa nereye kadar düşer sorusuna daha kısa yoldan cevap vereyim: Öncelikle hareketli ortalamaları takip etmek gerekir. Özellikle 50, 100 ve 200 günlük ve haftalık ortalamalar önemlidir. Hem hisse bazında, hem BİST 100 için. Bunlar dikkatle takip edilmelidir. Hem MA, hem de EMA ayrı ayrı incelenmelidir. Çoğu zaman tepkiler bu hareketli ortalamalardan gelir. Ayrıca yukarıdaki grafikteki kanal desteği gözlenmelidir. Tam nereden döneceğini, kimse bilmiyor rahat olun. En ünlü yatırım danışmanları, finans uzmanları da bilmiyor. Kazananlar nerede yükselişin biteceğini ya da düşüşün nerede sonlanacağını en iyi tahmin eden değil, en doğru, istikrarlı ve disiplinli strateji uygulayanlardır. Böyle bir stratejiniz varsa tepeden hisse almaz ve dipten hisse satmazsınız.

Peki borsa düşerken ne yapmalı?

Bu konu tamamen kişinin kendi yatırı stratejisine göre vereceği bir karardır. Uzun vadeli yatırım yapanlar satmaz mesela, sadece bekler. Hissesine gerçekten güveniyorsa, güçlü, alanında lider, bilançoları, temel analizleri mükemmel bir şirkete sahipse güvenle bekleyebilir. Düşse de öncekinden daha yüksek seviyelere çıkacağını düşünür. Kimileri de al-satcıyım der satar. Daha aşağı seviyelerden almaya çalışır. Ama bu her zaman mümkün değildir. Çünkü borsanın kısa vadede ne yapacağını asla bilemezsiniz. Hele spek hisse diye konuşulan riskli hisselerdeyseniz bu çok daha büyük bir problemdir. Kaliteli şirketlere yatırım yapmak bu yüzden önemli.

Borsa düşerken yükselen hisseler

Borsa düşerken bazı hisseler yükselebilir. Özel bir haber veya beklenti vardırü, hisse yükselir. Örneğin deprem olmuştur, borsa düşerken, inşaat sektörü hisseleri (inşaat, çimento, demir çelik vb) yükselebilir. Ya da borsa düşüş trendindeyken cumhurbaşkanı bir doğalgaz açıklaması yapar, alakalı alakasız bir sürü hisse tavan yapar. Ancak bunlar spekülasyondur ve spekülasyona yatırım yapmak başlı başına bir risktir. Yatırımcı olmak en iyisidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yasal Uyarı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitede yer alan bilgi ve yorumların doğruluğu ve yeterliliğini hiçbir şekilde garanti edemeyiz. Yatırım kararları, çeşitli verileri inceledikten sonra, kişinin kendisinin vereceği kararlardır. Verdiğiniz kişisel yatırım kararlarınızın olası olumsuz sonuçlarından Borsa Ekranım yöneticileri sorumlu tutulamaz.